“Οι οδοντίατροι χρειαζόμαστε τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε” είναι το κεντρικό μήνυμα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο) προς την πολιτεία, η οποία οφείλει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των οδοντιάτρων να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια στους ασθενείς εν καιρώ πανδημίας.
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα, Πέμπτη (21/5) ο πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας κατά την άσκηση του επαγγελματικού τους έργου, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη για επάρκεια στην αγορά των ΜΑΠ.
“Το γεγονός, ότι η Πολιτεία αγνόησε την αυξημένη επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έπραξαν τα δέοντα για να εξασφαλίσουν στον οδοντιατρικό κλάδο τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.
Όπως τόνισε ο κ. Δεβλιώτης, οι Έλληνες οδοντίατροι, ακόμη και μέσα στην καραντίνα, λειτούργησαν με γνώμονα την ανακούφιση των ασθενών από τον οδοντικό και στοματικό πόνο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε επείγοντα περιστατικά, αλλά για να συνεχίσουν να ασκούν ποιοτικά και με ασφάλεια το έργο τους, η παρέμβαση της πολιτείας για τη ρύθμιση σχετικών θεμάτων κρίνεται αναγκαία. Επισημαίνεται ότι στην αγορά, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, οι τιμές να είναι αυξημένες και οι οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς την αύξηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων.
Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα του οδοντιατρικού κλάδου προς την πολιτεία είναι τα εξής:
-Μηδενικό Φ.Π.Α στα Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Mάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Δεβλιώτης, ενώ η σχετική οδηγία της ΕΕ προβλέπει την ανάλογη ρύθμιση μέχρι και 30/6 με δυνατότητα παράτασης έως και 31/12, στη χώρα μας δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί το μέτρο.
-Έλεγχος στις τιμές των ΜΑΠ στο εμπόριο και διασφάλιση της επάρκειάς τους στην αγορά.
-Μέριμνα για διάθεση δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό στους επαγγελματίες της στοματικής υγείας.
-Ένταξη σε ΕΣΠΑ ειδικού σκοπού για την επικαιροποίηση εξοπλισμού και υποδομών. Στο ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης όλοι οι οδοντίατροι χωρίς προϋποθέσεις, με ποσοστό χρηματοδότησης 100%. Επισημαίνεται ότι τα μέλη της Ε.Ο.Ο. απέστειλαν, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης: «Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς των Ελλήνων οδοντιάτρων στην επιστήμη και στην κοινωνία μας». Μέχρι σήμερα ο οδοντιατρικός κλάδος δεν έχει λάβει ποτέ κάποια οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία και δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ στην πράξη η επιστημονική και κοινωνική προσφορά των οδοντιάτρων, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα κρατούν το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο, σημείωσε ο ίδιος.
-Μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS, οι οποίες επιβαρύνουν τελικά το κόστος θεραπείας.
-Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες των οδοντιάτρων, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και θα πρέπει να στηριχθούν με οικονομική ενίσχυση.
-Ενίσχυση των δημόσιων δομών, με πλήρη στελέχωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών.
-Παροχές ταμείου ανεργίας για την ανεργία και την υποαπασχόληση στον κλάδο.
-Πρόσληψη προσωπικού μέσω ΟΑΕΔ με απόλυτη επιδότηση και άμεση αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των βοηθών οδοντιατρείου.
-Ένταξη των οδοντιάτρων στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.
Πάγιο αίτημα η αύξηση δαπανών για οδοντιατρική περίθαλψη
Ο κ. Δεβλιώτης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη η οδοντιατρική περίθαλψη να βρει τη θέση που της αξίζει στα υγειονομικά συστήματα. Η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν.
Η πολιτεία πρέπει να καλύψει τη στοιχειώδη οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων, δήλωσε ο κ. Δεβλιώτης επισημαίνοντας την άρρηκτη σχέση γενικής και στοματικής υγείας. Η πρόληψη στην οδοντιατρική είναι ένας “εμβολιασμός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δεβλιώτης, τονίζοντας την ανάγκη για προληπτικό έλεγχο στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο εξήρε το επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων οδοντιάτρων, οι οποίοι έχουν πιστέψει, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, στον θεσμό της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, έχοντας συνειδητοποιήσει τη συσχέτιση της οδοντιατρικής επιστήμης με τις τεχνολογικές εξελίξεις που εγγυώνται συνεχώς βελτιούμενες θεραπείες. Το ζήτημα, ωστόσο, παραμένει κατά πόσο οι Έλληνες ασθενείς μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος αυτών των υπηρεσιών, όταν δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πολιτεία.
“Δεν χρειάζεται να θρηνούμε θύματα για να αναδείξουμε την αξία της στοματικής υγείας”
Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για την είδηση του θανάτου ενός νέου ανθρώπου με απόστημα, ο κ. Δεβλιώτης ανέφερε ότι «το γεγονός να χάνεται μία ανθρώπινη ζωή από απόστημα σε δόντι, μας θλίβει και μας προβληματίζει. Δεν χρειάζεται να θρηνούμε θύματα για να αναδείξουμε την αξία της στοματικής υγείας και την αναγκαιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψης από την Πολιτεία. Είμαι βέβαιος ότι ένας άνθρωπος που επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρό του, δεν είναι εύκολο να φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση. Όσο για το περιστατικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δεν έχουμε καμία σαφή πληροφόρηση και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντα».
Ένα οδοντιατρικό απόστημα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, απειλώντας ακόμη και τη ζωή, εφόσον επεκταθεί στην τραχηλοπροσωπική ή θωρακική χώρα. «Το μήνυμά μας είναι, ότι οι Έλληνες πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη λήψη αντιβιοτικών. Οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν μόνοι τους φάρμακα χωρίς να έχουν επισκεφθεί πρώτα τον οδοντίατρό τους, καθώς το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής απασχολεί σοβαρά όλη την υγειονομική κοινότητα παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δεβλιώτης.